We wisten niet dat de ontmantelingsinstallatie stuk was

do 06/03/2014 – 06:47Update: do 06/03/2014 – 17:05 Belga, Joppe Matyn, Stéphanie Borgers, Kelly De WegheZonder dat de lokale gezagsdragers daar weet van hadden, is de ontmantelingsinstallatie voor vloeibare toxische munitie van Poelkapelle al defect sinds de zomer van 2012. Daardoor worden al anderhalf jaar de mosterdgasbommen in de kazerne niet meer ontmanteld, maar opgeslagen.

Volgens Defensie liggen er in de kazerne vandaag zo’n 3.200 toxische projectielen opgestapeld. “Er zijn zware investeringen nodig voor een nieuwe installatie”, zegt woordvoerster Ingrid Baeck. “We hebben daarvoor aangeklopt bij de gewesten, maar krijgen geen respons.” Een andere optie is om de ontmanteling van gifbommen uit te besteden aan een privébedrijf. Een beslissing is nog niet gevallen.

Volgens Baeck is de opslagplaats voldoende veilig. “Tot 2016 kunnen we veilige opslagruimte voorzien, maar dit moet niet eeuwig blijven duren.”

“Geen reden tot paniek”

De burgemeester van Poelkapelle Alain Wyffels (CD&V) en West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé zeggen niet op de hoogte te zijn geweest van de defecte installatie. “Ik was verrast, aangezien ik er een paar weken terug nog op bezoek was. Ik heb ondertussen overlegd met de provinciecommandant over ons bijzonder noodplan rond mosterdgas. We zullen zien hoe we dit gaan aanpassen in functie van de nieuwe situatie”, aldus Decaluwé deze middag op Radio 1.

Toch is er volgens de gouverneur geen reden tot paniek. “Een probleem inzake veiligheid voor de omwonenden is er niet”, bevestigt Decaluwé. “Voorlopig is er voldoende stockageruimte.”

EERDER VERSCHENEN:

Aggiungi ai preferiti : Permalink.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *